Beknopte geschiedenis.

                 

De oorsprong van onze club ligt bij een Hobokense fanfare in de Berkenrodelei (zaal Moretus), waar dode momenten tussen de repetities werden opgevuld met schaakpartijen.  In 1960 werd de club opgericht, en ondanks het bescheiden karakter kende deze ­club al snel enkele successen.

Een deel van de leden was lid van de toenmalige Cockerill schaakclub, en in 1969 fusioneren beide clubs. De nieuwe club vestigde zich in een lokaal aan de Marneflaan. De successen van de nieuwe club bleven niet uit, de club werd een begrip in Antwerpen en ruime omgeving.

De jeugdwerking werd uitgebouwd en na de verhuis in 1979 naar Fort 8 (Schansstraat) was er een fusie met ‘De Zwarte Dame”, een kleinere Hobokense club.  Hierdoor piekte het ledenaantal, waardoor Moretus één van de grootste clubs van het land werd. In 1987 werd de club omgevormd tot een V.Z.W. met bijpassende statuten. In 2018 verhuisde de club haar activiteiten naar het dienstencentrum in de Portugesestraat zodat uitbreiding opnieuw mogelijk werd.

Onze club levert ook kampioenen: in 1974 werd één van onze leden nationaal kampioen. Recent werd één van onze leden Belgisch kampioen bij de -14 jarigen en een ander lid kampioene bij de -12 jarigen. Opmerkelijk is ook de wereldtitel blitz bij de -14 jarigen van één van onze meest talentvolle jeugdspelers. Onze beste jeugdspelers behoren tot de jeugdtop van België.

Momenteel heeft onze club meer dan 70 leden waarvan ongeveer de helft jeugdspelers. In september 2019 ging een vernieuwde jeugdwerking van start. De organisatie werd grondig herdacht en meer lesgevers aangetrokken.   

We hopen onze werking de komende jaren verder uit te bouwen, met als ambitieuze doelstelling binnen enkele jaren de kaap van de honderd leden te passeren.